Na Europskom prvenstvu gotovo 700 mažoretkinja

Ovaj dogadaj veliko je priznanje za Crikvenicu o dobro je da je naš grad nepoznat kao mjesto za jedno ovako sportko druženje koje traje četiri dana i zbog kojeg je ovdje trenutačno tisiću ljudi, rekao je gradonačelnik Damir Rukavina

Ljiljana Hlača
Snimio Damir Škromrlj
CRIKVENICA U crikveničkoj Gradskoj sportskoj dvorani započelo je XI. Europsko prvenstvo mažoretkinja , na kojem sudjeluje 689 mažoretkinja i 36 timova koji su za ovu pagodu pristigli iz Češke, Slovačke, Poljske, Rusije, Bjelorusije, Italije a Hrvatske. Već na samom početku, odmah nakon otvorenja natjecanja, bilo je vatreno, tribine su se orile od ovacija, timovi su bodrili timove, nizali se nastupi za nastupima, a šljokaste opravice za opravicom. Bilo je i suza jer ipak je riječ o sportu koji tražil besprijekornost u nastupu, a djevojke moraju disati i plesati što bi se reklo – kao jedna.

Nije jednostavno
Kao saznajemo od predsjednika Hrvatskog udruženja mažoret timova Vlade Palca, do nedjelje će se žiriju predstaviti 381 koreografija (koliko je zapravo i kategorija za nagrade), a gledat će se svaki pokret te nažalost penalizirati greške poput pada štapa, šešira, krivog pokreta, prijelaza preko zadanih crta. Na ovom susretu nastupaju mažoretkinje u sva tri dobna razreda, a riječ je o kadetkinjama, juniorkami i seniorkami.
Riječ je o sportu koji je vrlo popularan u istočnoj Europi, a kod nas se polako razvija. Hrvatska se ovdje predstavlja s mažoretjinjama Halubajke-Viškovo, mažoretkinjama koje dolaze iz Opatije, tu je i Plesni klub Barbara iz Zagreba, dok domaćin odnosno Mažoretkinje Grada Crikvenice nastupaju u revijalnom dijelu ovog prvenstva, rekao nam je Vlado Palac. Otvorenju je nazočio predsjednik Svjetskog mažoret udruženja Čeh Josef Doležel koji je prvi put u Crikvenici i vrlo je zadovoljan organizacijom. Rekao nam je da su ovo tek počeci ovakvih manifestacija u Hrvatskoj. U svom uvodnom govoru svim timovima je zaželio uspjeh.
Ovaj dogadaj veliko je priznanje za Crikvenicu i dobro je da je naš grad nepoznat kao mjesto za jedno ovako sportko druženje koje traje četiri dana i zbog kojeg je ovdje trenutno tisuću ljudi. To je i dobar početak za naš turizam, ali i najbolja promocija našeg grada i ovog sporta, koji je zapravo po meni prava umjetnost, izjavio je jučer gradonačelnik Grada Crokvenice Danir Rukavina.

U nedjelju defile
Baviti se ovim sportom nije nimalo jednostavno – třeba uložiti dosta truda da bi se ovladalo mažoret štapom , plesnim koracima, disciplina uključuje ritmičku gimnastiku, radi se na hodu, treba dosta sredstava uložiti i u kostime, koji nisu nimalo jeftini, jer se posebno šivaju, a mijenjaju se za svaki nastup.
U nedjelju 12. lipnja, s početím u 9:00 sati održat će se defile ulicama Crikvenice koji kreće ispred Gradske knjižnice Crokvenica, a defile će predvoditi Mažoretkinje Grada Crikvenice.

Začeci u Francuskoj
Začeci ovog sporta sežu u kraj 18. stoljeća u Francuzsku gdje su djevojke hodale ispred vojne parade kao zamjena za dirigenta, te su svojim štapovima upravljale smjer kretanja orkestria. Krasnije su se počeli koristiti plesni pokreti i mažoret ples se polako razvijao u ono što je danas.

Domaće mažoretkinje osvojile brojne medalje
Crikvenica se može pohvaliti svojim mažoretkinjama koje su osvojile brojne medalje na državom prvenstvu Hrvatskog udruženja mažoret timova održanog krajem svibnja u Sisku. Treće mjesto u kategorijama kadeti solo pom pon osvojila Karla marković, treće mjesto u kategoriji juniori duo pom pon pripalo je Matei Jurčić i Luciji Fafandel, drugo mjesto pripalo je juniorkama – velika formacia štap (tim od osam djevojčica), a drugo mjesto pripalo je kadetkinjama u kategoriji defile pom pon (tim od 13 djevojčica).

na-europskom-prvenstvu-gotovo-700-mazoretkinja
Original

Official page ECH 2016 in Crikvenica official article

Scroll to Top