Interview with the Member of Parliament Ing. Jiří Papež

Poslanec parlamentu ČR Ing. Jiří Papež

Město Přeštice je jedno z prvních měst, které se zapojilo do struktury Mistrovství České republiky v mažoretkovém sportu (MČR), jako město pořadatelské, a to nejen kol kvalifikačních, ale také semifinálových a finálových. Na soutěžích Vás vždy potkáme jako hosta, ve svém nabitém čase si najdete prostor. Je to tím, že tomuto sportu fandíte?

Ano, mažoretkový sport se mi líbí, fandím mu a především fandím všem mažoretkám. Vyzařuje z nich chuť soutěžit, elán a nadšení, a to vše mne nabijí energií. Navíc pro dívky je tento sport výbornou průpravou do dalšího života – naučí se pravidelnému cvičení, režimu, rytmu a pohybu.

Během tolika let jste zhlédl již všechny disciplíny, i ty nejnovější. Máte svoji oblíbenou disciplínu?

Líbí se mi všechny disciplíny a věkové kategorie. Rád se podívám na šikovné a už zkušené seniorky. Z jejich výkonů sálají atributy profesionálního přístupu a odpovědnosti.

Vyhlašovatelé MČR, dnes vesměs mladí lidé, přichází s novou myšlenkou: prosadit mažoretkový sport jako sport olympijský. Máte za to, že je to vůbec možné?

Myslím, že to možné je a určitě má tato myšlenka moji podporu. Mažoretkový sport je přece podobný gymnastice, akvabelám, ze zimních sportů má podobné prvky z krasobruslení. Všechny tyto sporty v sobě spojují fyzickou aktivitu a umění.

Dle některých informací z médií je klesající trend zájmu mládeže o sport. Jak byste tuto informaci viděl ve srovnání se soutěži MČR?

Na soutěžích MČR v mažoretkovém sportu to tak určitě nevypadá. Zdá se mi, že zájem mezi děvčaty je veliký. Navíc jim soutěž umožňuje veřejně prezentovat krásu, eleganci, flexibilitu, kreativitu. Pro dívky je to sport atraktivní, spojuje prvky jak jsem již zmínil z různých sportů, ale také prvky tance a hudby.

photozleva: místostarosta Mgr. Jan Königsmark, poslanec parlamentu ČR Ing. Jiří Papež, členka zastupitelstva Ing. Marta Papežová, za vyhlašovatele MČR Marta Pavelková, zástupce ředitele kvalifikace Věra Sudková, starosta města Antonín Kmoch

Scroll to Top